Kategorie
Aktualności Bez kategorii Informacje Organizacyjne

Składki 2024

Informujemy, że składki na 2024 rok wynoszą:

  1. Składka członkowska 110 zł, w tym:
  • dla Polskiego Związku Pszczelarskiego (PolZP) i Wojewódzkiego Związku Pszczelarskiego (WZP) 63,00
  • dla Powiatowego Związku Pszczelarskiego w Lubaczowie (PZPL) 37,00
  • dla Stowarzyszenia Pszczelarzy Ziemi Lubaczowskiej „EKO-BARĆ” razem 10,00

2. Składka ulowa po 2,00 zł od ula (w tym dla: PolZP 0,4zł/ul, WZP 0,6 zł/ul, PZPLub 1 zł/ul).

3. Dodatkowo można opłacić Ubezpieczenie odpowiedzialności cywilnej – 6 zł za pasiekę do do 60 uli (i 6 zł za każde następne 60 uli).

Aby szybko obliczyć składkę prosimy korzystać z gotowego kalkulatora.

Prosimy o wpłacanie składek na konto Powiatowego Związku Pszczelarskiego w Lubaczowie w siedzibą przy ul. Jasnej 1, 37-600 Lubaczów w Banku Spółdzielczym w Lubaczowie nr 27 9101 0003 2001 0009 1893 0001 do 31-03-2022 r.

W tytule operacji prosimy o podanie „Składka na 2024” oraz „za nazwisko i imienia” pszczelarza którego dotyczy wpłata (jeśli przelew idzie z konta innej osoby).

Wpłaty będzie zbierać również Pani Skarbnik PZP w Lubaczowie – harmonogram dyżurów zostanie podany niebawem.

Kategorie
Aktualności Wyjazdy/Wycieczki/Imprezy

Szkolenie w Boguchwale

W dniach 2-3 marca 2024 odbędzie się szkolenie, na którym planowane jest poruszenie takich tematów jak:

Sobota – 2 marzec 2024

1. Zgnilec amerykański pszczół – zapobieganie, diagnostyka i zwalczanie

2. Warroza – monitorowanie i zwalczanie

3. Propolis – zróżnicowanie jakości i aktywności biologicznej

4. Pyłek pszczeli – pochodzenie, właściwości, zastosowania

5. Pierzga – powstawanie, biodostępność, zastosowania

Niedziela – 3 marzec 2024

  1. Prowadzenie gospodarki pasiecznej – logistyka w pszczelarstwie
  2. Miód i produkty pszczele, ich wpływ na zdrowie człowieka
  3. Pożytki – rośliny miododajne – czyli jak zwiększyć produkcje miodu i produktów pszczelich
  4. Organizacja, funkcjonowanie i bezpieczeństwo pasieki stacjonarnej i wędrownej
  5. Ekonomiczne aspekty produkcji miodu i produktów pszczelich
  6. Miody pitne, produkcja i przechowywanie

Planowane miejsce szkolenia w Boguchwale ul. Suszyckich 9 (PODR)

Zgłoszenia do 15-02-2024 r. przez SMS pod nr 600-445-761